kurser i Ghana

Varmt välkommen att följa med oss på resa till Ghana, där vi fördjupar oss i
ghanesisk/afrikansk DANS och traditionellt TRUMSPEL . 
Vi har genomfört mycket uppskattade kurser i Ghana sedan 1997.

DATUM
Kursen brukar vara tre veckor varje vinter från 26 december.

RESELEDARE
är Kristina Aspeqvist, slagverkerska/pedagog/kompositör som rest, studerat och bott i landet i omgångar sedan 1986. Kristina startade kursresor till Ghana redan 1997.

LÄRARE
- Traditionellt trumspel: Doe Kushiator, Breketetrumslagare och traditionell kulturbärare.
- Traditionell dans: Isaac Botchway.
- Rytmisk medvetenhet: Kristina Aspeqvist.
Ibland kan vi även erbjuda - Modern ghanesisk dans Azonto: Madeleine Karlsson.

INNEHÅLL
Fokus är att möta människor genom den traditionella kulturen. Trum- & danskurser 5 dagar i veckan, informationsträffar varje dag samt informationsmöte med Kristina innan avresan i Stockholm. Lärare är Kristinas egna lärare som hon samarbetat med i många år. Lektionerna sker mestadels på förmiddagarna. Vi brukar även göra utflykter till lokala sevärdheter.

NIVÅER
Inga förkunskapskrav finns för kursdeltagande och det går utmärkt att följa med bara för att vila eller turista om det är vad du längtar efter. Privata extralektioner kan också ordnas om så önskas. Det enda obligatoriska momentet under resan är de dagliga informationsmötena där hela gruppen träffas tillsammans med reseledaren.

OMGIVNINGEN
Ghana är ett lugnt land med rikt kulturliv och ändå inte så mycket turism. Det ligger vid havet i södra Västafrika och geografin spänner över regnskog och berg till savannen i norr. Ghana leder demokratiseringsprocessen i Afrika och ett modernt land med internet och mobiltelefoner. Människor är mycket vänliga
Kursen anordnas mitt i vodou-land, där folk trummar jämt: till begravningar, ceremonier, fester...
Vi kommer att befinna oss på en plats omgiven av mysiga små byar med lugna vardagsliv. Kursgården utgörs av ett fint hotell nära Voltaregionens gamla regionalort Keta, på en ren och oförstörd "paradisstrand" vid havet. Området är mycket barnvänligt. Luftkonditionering finns i alla rum, liksom även dusch & toalett. Några dagar på slutet av kursen hälsar vi på i huvudstaden Accra, också den lokaliserad vid kusten. Det är en modern storstad och en smältdegel mellan olika folk och även västerländsk business. Den omfattar traditionella stadsdelar med festivaler och begravningsfester, bilköer och stora marknader, restauranger och affärer.

ANMÄLAN, PRIS och mer information
kontakta: Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den eller tel: 0708-545531


Berätta gärna för andra intresserade om resan!
Se mer bilder på fb:
https://www.facebook.com/events/1566729220255109/

 

”Off beat Travels”

I efterhand har ett tema för resan upptäckts, ett tema som nästa års resa får heta efter. Det säger en del om innehållet! Så här har de tidigare resorna hetat:

1:a resan (1997-98) var namnlös, allt var osäkert och ganska äventyrligt...

2:a resan (1998-99) hette således ”The Wait & See Trip”. Och på den resan var det giftermål, kärlekshistorier!

3:e resan (1999-00) hette alltså ”Drum & Love Travel” (Alternativt namn på resan kunde varit ”Trickish dogs”, vilket är betydelsen av ”jevo”, som vita kallas på Ewespråket). Då närvarade vi vid en lång och omvälvande ceremoni.

4:e resan (2002-03) fick namnet ”Spirit & Music Travel”. Detta var en resa med lugn och ro.

5:e resan (2004-05) döptes till ”Cool Running Travels”. Detta blev en resa med äventyr och stora umbäranden.

6:e resan (2005-06) hade det ädla namnet ”Trip Na Wahala-ooo” (betyder ung, ”problem”). Vad hände denna resa?

7:e resan (2006-07) Minns inte vad denna resa hette...Detta år var det Africa Cup of Nations i Ghana, fotbollsyra!

8:e resan (2008-09) hette ”Football Party Travel”. Detta år var det valår.

9:e resan (2009-10) ”Nyese sem (”we need a change”) Democratic Travels”.

Denna resa var vi halva tiden i Cape Coast. Men ändå:

10:e resan (2011-12) får heta: ”Happy Anniversary” 10-årsjubileum!

11:e resan. (2012-13) Denna resa bestod av en del dans när elen gick, och musiken försvann. När elen går säger man ”Light off”, det blev då dans med elen både on och off....

12:e resan (2013-14) fick således heta "Off beat travels". Denna resa åkte alla hem på olika datum, så det var lite Robinson-känsla över det hela...men det kan jag ju inte döpa resan till...eller?

13:e resan (2015-16) Ok, "Robinson Ghana version". Den här resan var första gången vi bodde i Keta, i Volta Region, som bas. Där var Brekete-(vodou) ceremonier hela tiden, så mycket vi ville. Och några åkte och tittade på kakao-odlingar.

NÄSTA RESA heter "VODOU & COCOA TRAVEL"!
Troligt datum 26 december 2017 -välkomna med.