Kurs i Ghana

Ghana

Vi har genomfört mycket uppskattade kurser i Ghana sedan 1997. Den senaste resan var i februari 2019 och världssituationen har gjort att vi stoppade resorna. Nu funderar vi ändå på att genomföra en resa i slutet av december. Kontakta oss gärna för mer information.

Så här skrev vi om förutsättningarna för förra resan, som alltså redan gått av stapeln:

Varmt välkommen att följa med oss på vinterns treveckors-resa till Ghana, där vi fördjupar oss i afrikansk DANS och traditionellt TRUMSPEL. Denna resa blir också speciellt inriktad på VODOU -den traditionella religionen längs med kusten i Västafrika, och den lokala varianten Blekete/Nana Kunde/Gorovodou. Kursledare Kristina ska nämligen krönas offentligt under en stor festival i ett shrine dit alla deltagare är inbjudna.

Datum

Avresa 9:e februari 2019. Hemresa är 1:e, hemma 2:e, mars 2019. (eller alternativt hemresa 26:e, hemma 27:e feb, se nedan)

RESELEDARE

är Kristina Aspeqvist, slagverkerska/pedagog/kompositör som rest, studerat och bott i landet i omgångar sedan 1986. Kristina startade kursresor till Ghanaredan 1997.

LÄRARE

Lärare är Kristinas egna trum- & danslärare från Ghana som hon samarbetat med i många år. Lärare med mångårig erfarenhet av att spela, dansa, undervisa och uppträda.
Trumlärare är vodoutrumslagaren Doe Kushiator. Danslärare är dansare från Odehe Center. Om så behövs har Kristina några pass med rytmisk medvetenhet.
Det finns också möjlighet att lära sig de nya populära danserna, tex Azonto, den nya ghanesiska klubbdansen som sprider sig över världen.

INNEHÅLL

Fokus är att möta människor genom den traditionella kulturen. Trum- & danslektioner 5 dagar i veckan, informationsträffar nästan varje dag samt informationsmöte med Kristina innan avresan i Stockholm (för de som anmält sig innan 1 oktober). Lektionerna sker mestadels på förmiddagarna. Vi brukar även göra utflykter till lokala sevärdheter. Efter tre nätter i Accra spenderar vi den första längre perioden i Keta och de sista dagarna är kursen åter i Accra på Odehe Center. Då finns möjlighet att se marknaderna och pulsen i storstaden eller åka till en kakaoplantage och se hur chokladens ursprung ser ut. Eller andra utflykter. Väljer du att åka hem redan den 25:e februari får du åka direkt till flygplatsen från Keta.

VODOU

Kristina har spelat trummor på vodouceremonier över 30 år och har etablerat en plats i traditionen, till den grad att hon nyligen blev krönt "vodoudrottning" i ett lokalt shrine, på andarnas begäran. Den offentliga kröningen sker under februari 2019 på en stor festival. Detta ger en unik möjlighet att närvara, se och få inblick i -för att inte nämna möjlighet att dansa i!- en karnevalistisk festival som man som vanlig turist aldrig skulle få tillgång till. Därför organiseras vinterns resa för att passa den här festivalen. (obs, vodou betyder INTE sticka nålar i dockor och skicka förbannelser på folk utan är mer att likna vid traditionell förkristlig tro.)

NIVÅER

Inga förkunskapskrav finns för kursdeltagande och det går utmärkt att följa med bara för att vila eller turista om det är vad du längtar efter. Privata extralektioner kan också ordnas om så önskas. Det enda obligatoriska momentet under resan är de dagliga informationsmötena där hela gruppen träffas tillsammans med reseledaren.

OMGIVNINGEN

Ghana är ett lugnt land med rikt kulturliv och ändå inte så mycket turism. Det ligger vid havet i södra Västafrika och geografin spänner över regnskog ochberg till savannen i norr. Ghana leder demokratiseringsprocessen i Afrika (det är över 60 år sedan de slapp kolonialismen!) och ett modernt land med internet och mobiltelefoner. Människor är mycket vänliga och nyfikna på främlingar. Kursen anordnas mitt i vodou-land, där folk trummar jämt: till begravningar, ceremonier, fester... Vi kommer att befinna oss på en plats omgiven av mysiga små byar med lugna vardagsliv. Kursgården utgörs av ett fint hotell nära Voltaregionens gamla regionalort Keta, på en ren och oförstörd "paradisstrand" vid havet. Området är mycket barnvänligt. Luftkonditionering finns i alla rum, liksom även dusch & toalett. Några dagar på slutet av kursen hälsar vi på i huvudstaden Accra, också den lokaliserad vid kusten. Det är en modern storstad och en smältdegel mellan olika folk och även västerländsk business. Den omfattar traditionella stadsdelar med festivaler och begravningsfester, bilköer och stora marknader, restauranger och affärer.

PRIS

Priset för kursen är 12 200 kr (inkl anmälningsavgiften). Hotell och mat ingår ej men vi brukar rekommendera att bo på kursgården. Där kostar logi samt frukost & lunch ca 3800 kr för hela vistelsen, deltagarna delar rum två och två. Enkelrumstillägg hela vistelsen ca 4-5000 kr. Flygbiljett bokar och bekostar du också själv. Ju tidigare du bokar flygbiljett desto billigare blir det –så vänta inte med att anmäla dig!

Boka biljett som anländer kvällstid 9 februari. Tillbakaresa 1 mars eller 26 februari (kortare alternativet) kvällstid. Se till att ni själva ordnar avbokningsskydd och reseförsäkring. Ens hemförsäkring brukar erbjuda bra sådana.

Om ni är en familj med barn, hör av er för familjepris.

EKONOMISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Om resan blir inställd på grund av för få anmälda, eller att arrangören ställer in, så återfås förstås hela anmälningsavgiften plus resterande avgift.

Kursen kostar 12 200 kr, varav inkluderad 4000 kr är anmälningsavgift som betalas senast 5 november*. Obs! Anmälningsavgiften är förberedelse- och administrationskostnader och är inte återbetalningsbar om deltagare ställer in! Resterande pengar betalas senast 1 december*. Betalas på Bendoulas bg 5348-6205 (ange namn). Kostnaden för kost & logi är ca 3800 kr vilket betalas på plats i Ghana.** Om ni vill stanna endast 16 dagar kostar kursen fortfarande 12 200 kr, fast kost & logi som betalas i Ghana blir ca 2500 kr**.

Måste ni avboka resan får ni innan 19 november tillbaka allt utom anmälningsavgiften, innan 10 december får ni tillbaka 50 % (inkluderat anmälningsavgiften) mot uppvisande av läkarintyg. Efter 24 december går dettyvärr inte att få tillbaka några pengar alls om ni avbokar, detta för att säkra kursens kvalitet för de som åker.

*Det kan gå att anmäla sig senare –hör av dig om praktiska detaljer och de ekonomiska förutsättningar som gäller då. **Vi har samarbete med lokala hotell, vill ni välja andra alternativ så går det bra, fast det blir dyrare.

Se eventet på Facebook

Boka